Izvor slika: 
GEL Medija forum
Prije naslova: 
Dvjesto godina od rođenja Vjekoslava Babukića - znamenitog Požežanina, znanstvenika jezikoslovca obilježeno je danas svečanim učeničkim programom i predavanjem akademika Dubravka Jelčića u Konferencijskoj dvorani požeške Gimnazije.

Vjekoslav Babukić - 200. obljetnica rođenja

Akademik Jelčić izrazio je žaljenje što je Babukić većini ljudi nepoznanica, iako je za svoga vremena „ne samo znao, nego sve preporoditelje naučio hrvatski književni jezik“. Požeška gimnazija jedina u regiji i hrvatskoj kulturnoj javnosti odala je Babukiću počast koju zaslužuje prigodom dvjestote obljetnice rođenja - istaknuo je Jelčić.

Jelčić ističe Babukićevu parolu „Piši za oko, a govori za uho“ kao izrazito važnu misao za budućnost hrvatskog pravopisa koja nažalost nije ostvarena pod utjecajem Vukove sintagme "Piši kako govoriš". Zbog toga naš današnji pravopis ima neke filološke i etimološke probleme. U tom smislu Babukićevo djelovanje i danas nam može biti dobar jezični putokaz.

Činjenicu da Babukić nije poznat poput Ljudevita Gaja i ostalih preporoditelja Jelčić opravdava njegovim karakterom: "Bio je samozatajan i radišan. Nije se isticao pored ostalih preporoditeljskih vođa."

Program je upotpunio školski zbor pod vodstvom profesorice Andree Sovčik budnicama iz vremena hrvatskog narodnog preporoda „Još Hrvatska ni propala“ i „Prosto zrakom ptica leti“.

U okviru programa pušten je i edukativni film o životu i značaju Vjekoslava Babukića koji su radili učenici za ovu prigodu.

https://youtu.be/I9oH9tPsxg0

Ravnatelj Pavle Bucić je na kraju najavio Okrugli stol u organizaciji Gimnazije i Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Zavoda za umjetnički i znanstveni rad u Požegi na temu Vjekoslava Babukića koji će se održati u drugoj polovici sljedeće godine.

Slike i video: 
Da
Dodavanje lokacije: 
Ne