GEL - Zanimljiva predavanja i prezentacije na Konferenciji

Tijekom dana održano je niz predavanja i prezentacija (točno 39!) iz područja društva, gospodarstva i okoliša naše županije. Sudjelovalo je oko 150 gimnazijalaca, 20 profesora te 17 suradnika i partnera projekta GEL.

Brojke govore same za sebe!

Više o samoj Konferenciji objavit ćemo idućih dana u rubrici Fokus koju pripremaju članovi Novinarske grupe.

opširnije

GEL-ovci u Saboru i Slovačkoj

Cilj našega putovanja bio je bolje upoznati, a i doživjeti rad Sabora – posebice donošenje zakona koji reguliraju područje zaštite okoliša i održivog razvoja. Također upoznati i djelatnosti Veleposlanstva Republike Slovačke, usporediti  zakone o zaštiti okoliša  Hrvatske i Slovačke, te upoznati osobitosti slovačke nacionalne manjine u RH.

opširnije

Dan naše Gimze!

Zašto Dan požeške Gimnazije u Europskom tjednu, odnosno uz Dan Europe?

"Kada su požešku Gimnaziju Isusovci osnovali daleke 1699. godine jedan od najvažnijih razloga njezina osnutka bio je Požegu i Slavoniju poslije oslobođenja od Turaka približiti europskom zapadu. Tom približavanju i konačno priključenju Požege i požeštine srednjoeuropskom krugu požeška je Gimnazija znatno doprinijela kroz svoj odgojni, obrazovni, znanstveni, kulturni, pa i gospodarski i politički utjecaj.

Non progredi est regredi

opširnije

Terenska nastava u Parku prirode Papuk

Dana 23.4.2014. učenici uključeni u projekt GEL zajedno sa svojim profesorima posjetili su Park prirode Papuk. Po dolasku smo poslušali predavanje gospođiceIvane Majetić o bioraznolikosti, mreži života, te o Parku prirode Papuk.

Nakon toga poslušali smo predavanje Marine Ništ o BISEL metodi. Predmet istraživanja BISEL metode bili su beskralješnjaci vidljivi golim okom.

Nakon predavanja zaputili smo se na teren. Po dolasku na teren učenicima su podijeljeni instrumenti potrebni za izvođenje praktičnih zadataka unutar grupa.

opširnije

Vjekoslav Babukić - 200. obljetnica rođenja

Akademik Jelčić izrazio je žaljenje što je Babukić većini ljudi nepoznanica, iako je za svoga vremena „ne samo znao, nego sve preporoditelje naučio hrvatski književni jezik“. Požeška gimnazija jedina u regiji i hrvatskoj kulturnoj javnosti odala je Babukiću počast koju zaslužuje prigodom dvjestote obljetnice rođenja - istaknuo je Jelčić.

opširnije